Otthonszelídítő

Téli-nyári sütemény

Az angol crumble, alias morzsasüti eredetileg nyári édesség, hiszen több, mint a fele gyümölcs. Szerencsére, mióta a jó öreg fagyasztót feltalálták, és az alma-körte készletek is szinte kifogyhatatlanok, télen ugyanúgy elkészíthető. És nem mellesleg a világ legegyszerűbb desszertje; kivéve, ha a sok szeletelés és darabolás közepette unalmunkban elmélázva az ujjunkból is feláldozunk egy-két darabot. (Nagy tisztelője vagyok a chef késeknek; de csak távolról!)

A legutolsó verzió, amit kipróbáltam lisztet sem tartalmaz (éljen a reformkonyha), és akár a cukor is kihagyható, vagy helyettesíthető pl. stevia cseppel. Hát lássuk:

4 adaghoz (a képen látható, és mondjuk az Ikeában beszerezhető sütőforma egy adag)

75 g zabpehely ledarálva vagy zabpehelyliszt

75 g zabpehely

1 evőkanál barna cukor

2 evőkanál joghurt

75 g vaj

1 vaníliás cukor

csipet só

6 alma vagy körte vagy ugyanilyen mennyiségű bogyós gyümölcs; de keverhető is a két műfaj

fahéj

méz

Először vágjuk össze a gyümölcsöket, és egy tálban keverjük össze mézzel, fahéjjal…bármilyen fűszerrel, amit kedvelünk. A keveréket belemerjük a formákba.

A morzsát készíthetjük aprítógépben, vagy a még élvezetesebb kézzel gyúrós
 módszerrel; a száraz összetevőket vegyítjük, majd jöhet a joghurt és kis darabokban a vaj.

Végül rámorzsázzuk a gyümölcsre, és mehet a sütőbe. Ha szép aranybarna a morzsánk, illetve a gyümölcslé kifortyog alulról, el is készült. A legfinomabb melegen, vaníliafagyival vagy öntettel.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!