Az angol crumble, alias morzsasüti eredetileg nyári édesség, hiszen több, mint a fele gyümölcs. Szerencsére, mióta a jó öreg fagyasztót feltalálták, és az alma-körte készletek is szinte kifogyhatatlanok, télen ugyanúgy elkészíthető. És nem mellesleg a világ legegyszerűbb desszertje; kivéve, ha a sok szeletelés és darabolás közepette unalmunkban elmélázva az ujjunkból is feláldozunk egy-két darabot. (Nagy tisztelője vagyok a chef késeknek; de csak távolról!)
A legutolsó verzió, amit kipróbáltam lisztet sem tartalmaz (éljen a reformkonyha), és akár a cukor is kihagyható, vagy helyettesíthető pl. stevia cseppel. Hát lássuk:
4 adaghoz (a képen látható, és mondjuk az Ikeában beszerezhető sütőforma egy adag)
75 g zabpehely ledarálva vagy zabpehelyliszt
75 g zabpehely
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál joghurt
75 g vaj
1 vaníliás cukor
csipet só
6 alma vagy körte vagy ugyanilyen mennyiségű bogyós gyümölcs; de keverhető is a két műfaj
fahéj
méz
Először vágjuk össze a gyümölcsöket, és egy tálban keverjük össze mézzel, fahéjjal…bármilyen fűszerrel, amit kedvelünk. A keveréket belemerjük a formákba.
A morzsát készíthetjük aprítógépben, vagy a még élvezetesebb kézzel gyúrós
módszerrel; a száraz összetevőket vegyítjük, majd jöhet a joghurt és kis darabokban a vaj.
Végül rámorzsázzuk a gyümölcsre, és mehet a sütőbe. Ha szép aranybarna a morzsánk, illetve a gyümölcslé kifortyog alulról, el is készült. A legfinomabb melegen, vaníliafagyival vagy öntettel.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: